Het verhaal achter de Librije’s kopstoot

Geplaatst op 1 oktober 2020
Het verhaal achter de Librije’s kopstoot

De kopstoot is een oeroud drankje dat bestaat uit een pilsje en een borrel jenever. Maar is dit beeld van een kopstoot nog steeds het beeld van nu? Of zijn er door de jaren al nieuwe combinaties opgebloeid? en welke zijn dit dan? Lees hieronder verder over de oorsprong van de kopstoot, de veranderingen en de manier waarop de Librije en Brouwersnös hierop hebben ingespeeld met een eigen kopstoot.

De oorsprong

Bij de vraag: mag ik een kopstootje alstublieft? Is de kans groot dat ze je tegenwoordig niet meer begrijpen in kroegen en restaurants, je zult het dan toch vaak zelf moeten uitleggen in deze tijd. Dit kan komen omdat de kopstoot al een hele tijd bestaat. Het is namelijk een oeroud Amsterdams drankje dat door de jaren heen steeds meer is gaan vervagen. De oudere generatie zou dit drankje zeker wel eens hebben gehoord of gehad, maar de nieuwe generatie zal hier nog zelden van gehoord hebben. Toch blijft het wel een drankje met potentie en heeft het potentie weer op te gaan bloeien in kroegen en restaurants. Maar hiervoor zal het wel in een modern en nieuw jasje moeten worden gestoken.

Over de kopstoot

Nu we het over de oorsprong hebben gehad zul jij je vast afvragen wat er nou exact in het drankje zit en hoe je het drinkt. De ingrediënten voor het drankje zijn simpelweg een (shot)glaasje met jenever, wat vaak gewoon de goedkoopste in het schap is, en een doodnormaal pilsje van de tap. Je bestelt de kopstoot wel als set van 2, waarbij je volgens de traditie eerst het (shot)glaasje jenever opdrinkt om hem vervolgens weg te spoelen met de pils. De reden hierachter is dat je hiermee het branderige gevoel van de jenever in je keel kan blussen met de zachte en koude pils.

Het Librije’s kopstoot ontwerpen logo, gemaakt in samenwerking met de Librije en BrouwersnösDe Librije’s kopstoot

Om er nou voor te zorgen dat de kopstoot weer een grotere naam krijgt binnen horeca en supermarkten hebben de Librije en Brouwersnös ervoor gezorgd dat de kopstoot weer in een nieuw en modern jasje gestoken is. De Librije is een driesterrenrestaurant dat onder leiding staat van Jonnie en Thérèse Boer, zij hebben samen met de brouwers van Brouwersnös de handen in een gevouwen en hieruit is de kopstoot gekomen.

De vernieuwende factor die dit speciale biertje met zich meebrengt is dat het gebrouwen is met gin van de Librije en het 3-maal vergiste bier van Brouwersnös. Deze gin is gemaakt van het kruid genaamd ‘Huacatay’ en wordt enkele weken gedrenkt in de Gin & Jonnie van de Librije. Vervolgens wordt dit gecombineerd en gebrouwen in de brouwerij van Brouwersnös tot het eindresultaat. Ben je benieuwd hoe de brouwerij in elkaar steekt, klik dan hier voor meer informatie.

Door dit proces ontstaat dus de librije’s kopstoot, een kruidige pils die vol zit met verfijnde aroma’s en die een fruitige afdronk heeft. Het is een licht bittere pils die je het best kunt nuttigen bij een t van 8 graden, het alcoholpercentage van dit biertje is 6,6%. Dus heb jij na het lezen van deze blog nou interesse in de kopstoot die is samengesteld door de Librije en Brouwersnös, probeer hem eens uit en bestel hem via deze link.

Delen